Na današnji dan

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – 1960.

Četiri sestre Mirabal su nazvane Las Mariposas (hrv. leptiri). 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na sestre Mirabal, koje su tog dana nasilno ubijene po nalogu diktatora Dominikanske Republike Rafaela Trujila, obilježava se 25. studenog. Za života su četiri sestre bile aktivistice u borbi protiv Trujillovog autokratskog režima. Nazivali su ih Las Mariposas (hrv. leptiri).

Kobnoga dana tri od četiri sestre vraćale iz posjete svojim supruzima u zatvoru kad su ih napali pripadnici Trujillove tajne policije. Sve tri su, zajedno s vozačem, bile zadavljene i polomljene su im kosti, a automobil je bačen u provaliju. Na životu je ostala samo jedna sestra, koja se i dan danas zalaže za očuvanje uspomene o ubijenim sestrama. Ujedinjeni narodi 1999. godine proglasili su 25. studenog Danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Spomenimo da se u Hrvatskoj obilježava i Nacinalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i to 22. rujna. Naime, tog datuma 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osnovni cilj Nacionalnog dana jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira.

piše: Dražen Krajcar


Komentari