Na današnji dan

Medijski imperij Ruperta Murdocha: Fox, The Sun, The Times… – 1931.

Dana 11. ožujka 1931. godine rođen je Rupert Murdoch, jedan od najvećih svjetskih medijskih magnata. Rodio se u gradu Melbourneu u Australiji, a otac mu je bio australski novinar sir Keith Murdoch, od koga je Rupert naslijedio udio u novinsko-radijskoj kući News Limited (ograničenoj uglavnom na južnu Australiju). To nasljedstvo Rupert Murdoch višestruko je umnožio. Proširio se na cijelu Australiju, a zatim i na Veliku Britaniju, gdje je 1969. godine kupio list The Sun. Njega je Murdoch pretvorio u tabloid, nakon čega je list doživio velik uspon. Godine 1981. kupio je Murdoch i novine The Times koje su imale izrazito dugu tradiciju.

U Velikoj Britaniji razvijao je Rupert Murdoch tijekom 1980-ih satelitsku televizijsku mrežu Sky. Otprilike istovremeno u SAD-u je kupio znameniti 20th Century Fox. S vremenom je od Foxa nastalo u SAD-u cijelo medijsko carstvo, koje uključuje televizijske programe (Fox News itd.) i filmsku produkciju (između ostaloga Titanic i Avatar).

S vremenom je Murdoch nabavio i The Wall Street Journal, National Geographic Channel, kao i izdavačku kuću HarperCollins. Murdoch i njegovi mediji, osobito Fox u SAD-u, uvelike su na udaru kritika. Danas je Rupert Murdoch jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, s više od 12 milijardi dolara.

Komentari