Na današnji dan

Maurice Ravel smatrao je svoj Bolero trivijalnim djelom – 1937.

Skladao je Koncert za lijevu ruku za prijatelja klavirista koji je u ratu ostao bez ruke.

Joseph-Maurice Ravel bio je poznati francuski pijanist i skladatelj. Njegovo možda najpoznatije djelo je Bolero. Međutim, Ravel ga nikada nije smatrao velikim orkestralnim djelom.

Ravel je, za razliku od mnogih umjetnika, imao prilično lagodan život. Otac mu je bio švicarski izumitelj. Kad su njegovi roditelji uočili talent za glazbu, poticali su ga da se razvije u velikog glazbenika. Postao je slavan za života, često se pojavljivao u javnosti, pa je bio zaista poznata ličnost.

Iako ga se često svrstava u impresioniste, Ravelov glazbeni izričaj bio je poseban i teško ga je u potpunosti svrstati u neko glazbeno razdoblje. U svoja je djela unosio elemente jazza i plesnih ritmova, a treba dodati i da nije skladao u uobičajenim tonalitetima poput dura i mola. Njegova najpoznatija djela su klavirske skladbe Jeux d’eau i Miroirs, orkestralna skladba Daphnis i Chloe te orkestralno djelo Bolero. Balet Daphnis i Chloé postavljen je uz pomoć slavnih skladatelja toga vremena, Igora Stravinskog i Claudea Debussyja. Na američkoj turneji 1928. upoznao je Gerschwina i jazz.

Prema podatcima o njegovu životu Ravel nikada nije imao intimnu vezu. S jedne strane navodno je bio vrlo samodopadan i nije znao ostvariti kontakt, a s druge strane skladao je osjećajan Koncert za lijevu ruku za prijatelja klavirista koji je u ratu ostao bez ruke.


Nakon automobilske nesreće 1932. počeo je gubiti kontrolu nad tijelom i na kraju više nije mogao govoriti niti skladati. Nakon pet godina podvrgnuo se eksperimentalnoj operaciji mozga, nakon koje je uspio progovoriti, ali je ubrzo pao u komu i umro na današnji dan 1937.

Komentari