Na današnji dan

Matija Korvin prodao Međimurje (1473.)

Ivan Ernuszt (mađ. Ernust János) bio je podrijetlom Židov, a doselio se u Ugarsku u 15. stoljeću i pokrstio se. Bavio se trgovinom i novčarskim poslovima te se prilično obogatio. Zatim je počeo raditi u javnoj službi – bio je tridesetničar (ubirač poreza tridesetnice)  i vrhovni blagajnik Kraljevine

Bio je toliko bogat da je posuđivao novac kralju. Tako je jednom prilikom posudio ugarsko-hrvatskom kralju Matiji Korvinu 6000 zlatnih florena za održavanje utvrda, koje mu ovaj nije mogao vratiti. Stoga je Ernuszt dobio pravo na ubiranje prihoda od rudnika bakra u Slovačkoj. Potom je postao vitez Kraljevine i kraljev kum.

Dana 20. studenog 1473. imenovan je za doživotnog bana “čitave Slavonije”. No uvjet za imenovanje bilo je posjedovanje dobara u Hrvatskoj. Stoga je kupio od kralja posjede u Međimurju. Njegova obitelj tada je dobila pridjevak Čakovečki. Ernuszt je bio župan nekoliko županija u Mađarskoj te Križevačke i Požeške županije. Sudjelovao je u dogovoru o ženidbi Matije Korvina za Beatricu, kćer napuljskog kralja Ferdinanda Aragonskog.

Piše: Marsela Alić


Komentari