Na današnji dan

Matematičar i književnik Lewis Carroll (1832.)

U Sjevernoj Engleskoj rodio se Charles Lutwidge Dodgson na današnji dan 1832. godine. Danas ga poznajemo pod imenom Lewis Carroll. 
Lewis je bio najstariji sin te je imao 10 braće i sestara. Navodno ga je majka razmazila jer je dugo bio jedino muško dijete. Bio je iznadprosječne inteligencije i već je u djetinjstvu čitao zahtjevnu književnost. Pisao je kazališne komade za lutke svojih sestara. Do 11. godine obrazovao se kod kuće, a zatim u privatnoj školi u Richmondu. Osjećao je da je drugačiji od ostale djece zbog čega su se javili psihički problemi i mucanje. Prebačen je u školu u Rugbyju, gdje je bio vrlo nesretan. Posvetio se istraživanju književnosti i objavljivao članke u školskom časopisu. 
S odličnim preporukama upisao je koledž Christ Church u Oxfordu i s najboljim ocjenama položio matematiku, teologiju i klasičnu književnost te je dobio brojne stipendije. Godine 1854. počeo se pripremati za svećenički poziv i podučavati matematiku. Bio je profesor matematike na koledžu gotovo 50 godina. Međutim, mnogo zanimljivije od držanja nastave bilo mu je fotografiranje umjetnika. Nakon smrti njegovog oca postao je glava obitelji i brinuo se za neudane sestre. Postao je poznat još za života. Alisa iz zemlje čudesa postala je bestseler, a i njegove su fotografije bile tražene. 
 
Objavio je dječju priču Brunina osveta i Elementarnu raspravu o determinantama. Prva knjiga pjesama zvala se Fantazmagorija. Objavio je i nastavak Što je Alice otkrila iza zrcala, knjigu pamfleta Notes by an Oxford Chiel, poemu Lov na Snarka, matematičku raspravu Euklid i njegovi moderni rivali. Treba spomenuti i djela Rima? i Razum?, Igru logikeAlisa za malu djecu, zbirku zagonetaka Problemi s jastuka i Simboličnu logiku .
 

Piše: Marsela Alić

 
 

Komentari