Na današnji dan

Matačić je i u zatvoru vodio orkestar

“Jednog dana kada će se raditi račun, neće biti važno što sam napravio za internacionalne kompozitore, nego što sam napravio za hrvatsku glazbu.”

Hrvatski dirigent i skladatelj Lovro plemeniti Matačić jedan je od najpoznatijih dirigenata 20. stoljeća. Njegova je obitelj stekla plemićki naslov jer je jedan predak sudjelovao u slavnoj bitci kod Sigeta. Lovro Matačić rođen je 14. veljače 1899. u Sušaku. Sa samo osam godina pjevao je u zboru Bečki dječaci.

Iako je glazbenu naobrazbu stekao kod najboljih profesora Bečkog konzervatorija, nikada nije završio fakultet. Već 1916. počeo je volontirati u kölnskoj operi. Imao je tek 16 godina, kada je slavni bečki Musikverein praizveo njegovu Fantaziju za orkestar. Zatim se dobrovoljno javio u vojsku početkom Prvog svjetskog rata. Kad je nakon rata u novoj državi morao odslužiti vojni rok, služio ga je kao vojni glazbenik.

Matačić postaje slavan diljem Europe. Nastupa u Ljubljani, Beogradu, Zagrebu, Beču, Rigi, a 1936. dirigira velikom Berlinskom filharmonijom. Dvije godine kasnije postaje stalni dirigent Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Nakon toga odlazi u Beograd. Uskoro počinje Drugi svjetski rat u kojem je Matačić služio kao domobran, ali nastavlja raditi kao glazbenik i nastupa u Zagrebu, Beču i Berlinu. Uhićen je u travnju 1945. te je godinu dana proveo u zatvoru Stara Gradiška. Ni tamo nije zaboravio glazbu, nego je vodio zatvorski orkestar i zbor. Zanimljivo je da mu je pomilovanje ishodila supruga.

Nakon što je dobio putovnicu, tek 1954., njegov prijatelj i svjetski dirigent Herbert von Karajan pomaže mu nastaviti europsku karijeru. Nastupao je u svim značajnim opernim i koncerntim kućama te snimao za diskografsku kuću Columbia. Surađivao je s najvećim imenima svjetske glazbene scene. Primio je najveća svjetska priznanja i nagrade.
Iako je stekao svjetsku slavu i često bio izvan domovine, uvijek se trudio na repertoare staviti i hrvatske glazbenike te je praizveo mnoga hrvatska zaboravljena djela, a oporučno je ostavio fond za obrazovanje mladih glazbenika.


Piše: Marsela Alić

Komentari