Na današnji dan

Masovni javni građevinski radovi za izlazak iz Velike depresije – 1933.

Uprava za javne radove (CWA) u sklopu tzv. New Deal programa američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta tijekom svog je razdoblja djelovanja zaposlila čak oko četiri milijuna ljudi. 

Dana 8. studenog 1933. godine u sklopu tzv. New Deal programa američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta osnovana je organizacija zvana Uprava za javne radove. Radilo se o instituciji koja je trebala osigurati zapošljavanje velikog broja nezaposlenih osoba. Naime, u SAD-u je vladala Velika gospodarska kriza, poznata i pod nazviom Velika Depresija. Predsjednik Franklin Delano Roosevelt došao je na vlast u ožujku te godine i iznimno je brzo počeo reagirati u pogledu izvlačenja države iz teškog stanja (već su u ožujku poduzete prilično radikalne akcije u financijskom sektoru).

Uprava za javne radove (CWA) tijekom svog je razdoblja djelovanja zaposlila čak oko četiri milijuna ljudi. Uglavnom se radilo o građevinskim radovima na projektima od javnog značenja. Građene su škole, zračne luke, igrališta, parkovi, kanalizacijski sustavi i ceste. Zanimljivo je da je u sklopu CWA izgrađeno navodno čak oko 40.000 škola i gotovo 1.000 zračnih luka, a postavljene su i tisuće kilometara kanalizacijskih cijevi. Predsjednik FDR smatrao je da je nezaposlenim ljudima bolje dati posao nego da im vlada samo dodjeljuje novac. Doduše, većina tih poslova bila je samo privremena. Već sljedeće godine stvorena je nova institucija – Uprava za napredak radova  – koja je imala dugoročniji učinak i postala je najvećom agencijom iz razdoblja New Deala.


Komentari