Na današnji dan

Masakrom ugušen štrajk radnika United Fruit Companyja u Kolumbiji – 1928.

Radnici su zahtijevali osmosatni radni dan, pisane ugovore o radu i šest radnih dana tjedno. 

Štrajk radnika United Fruit Companyja u Kolumbiji krvavo je ugušila vojska 6. prosinca 1928. godine. Radilo se o američkoj kompaniji koja je imala golem utjecaj na države u kojima su se proizvodile banane u Srednjoj i Južnjo Americi. Ponegdje je United Fruit Company bio toliko moćan (Kosta Rika, Honduras, Guatemala) da su tamošnje države nazivali banana državama.

Štrajk u Kolumbiji pokrenuli su radnici u mjestu Ciénaga u priobalnom dijelu sjeverne Kolumbije (oko 700 kilometara od kolumbijskog glavnog grada Bogote). Radnici su zahtijevali, između ostaloga, osmosatni radni dan, pisane ugovore o radu i šest radnih dana tjedno. Radilo se o najvećem štrajku u dotadašnjoj povijesti Kolumbije.

Amerikanci su zahtijevali od kolumbijskih vlasti da reagiraju. I doista, kolumbijske su vojne snage došle u Ciénagu i zauzele položaje. Na veliku skupinu radnika i njihovih obitelji, koja se nakon nedjeljne mise okupila u mjestu, otvorili su vatru. Došlo je do masakra u kojem je poginuo nepoznat broj ljudi. Procjene idu i do 2.000, a general koji je zapovijedao vojskom preuzeo je odgovornost za 47 žrtava. Kolumbijske su vlasti u ime isprike tvrdile da bi se američke vojne postrojbe iskrcale u Kolumbiji da oni sami nisu reagirali. Do danas je ostalo nedovoljno jasno je li za masakr bila odgovorna United Fruit Company (preko svog utjecaja na Kolumbijce), američka vlada ili kolumbijski zapovjednici osobno (možda je postojala i kombinacija tih faktora).


Komentari