Na današnji dan

Masakr vladajuće stranke nad vlastitim stanovništvom – 1947.

Incident je započeo u tajvanskom glavnom gradu Taipeiju, kad su Vladini agenti zaplijenili krijumčarene cigarete od jedne udovice.

Tajvan svakog 28. veljače obilježava obljetnicu najkrvavijeg incidenta u svojoj modernoj povijesti. Događaj se obično naziva Incident 228, gdje broj 228 označava datum 28. 2. 1947. godine. Tog su dana vladine snage započele masakr nad pobunjenim stanovništvom, u kojem je ubijeno između 10.000 i 30.000 ljudi.

Odgovornost za zločin snosi prije svega vladajuća stranka Kuomintang (ime joj na kineskom znači Kineska nacionalistička stranka). Ta stranka i danas vlada na Tajvanu, no njen se vrh u međuvremenu javno ispričao za počinjene zločine. Incident je započeo u tajvanskom glavnom gradu Taipeiju, kad su Vladini agenti zaplijenili krijumčarene cigarete od jedne udovice. Ona ih je molila da joj ih vrate jer joj je to bila životna ušteđevina, no na to ju je jedan od agenata udario pištoljem. Tada su lokalni ljudi okružili agente i došlo je do sukoba. Jedan od agenata pucao je u mnoštvo i slučajno ubio jednog čovjeka. 

Zbog tog ubojstva nastala je prava pobuna stanovništva, koja se poput lančane reakcije proširila Tajvanom, na kojem je bilo mnogo nezadovoljnika represivnim režimom. Vladino gušenje tog ustanka uzelo je tisuće žrtava.


Komentari