Na današnji dan

Masakr u Škotskoj kod Glencoea (1692.)

Veliki masakr kod Glencoea u Škotskoj dogodio se 13. veljače 1692. godine. Ubijeno je 38 muških pripadnika klana MacDonald od Glencoea, a još je 40 žena i djece poginulo zbog izloženosti zimi, nakon što su im razoreni domovi.

Masakr su počinili pripadnici britanske vojske, a žrtve su bili škotski gorštaci (eng. Highlanders), tj. stanovnici škotskog Visočja (eng. Highlands). Zločin je bio tim grozniji jer su gorštaci svoje ubojice prethodno ugostili i nahranili. Radilo se o razdoblju sukoba između jakobita (pristalica svrgnutog katoličkog kralja Jamesa II., kojeg su podržavali i gorštaci) i pristalica protestantskog kralja Vilima III. Oranskog.

Mjesto Glencoe nalazi se u škotskom Visočju, 50-ak kilometara od poznatog Loch Nessa. Tamošnji seoski poglavar trebao je nakon svrgavanja kralja Jakova II. (James II.) dati prisegu novom kralja Vilimu III. Oranskom. Međutim, za to je čekao dopuštenje svrgnutog kralja Jakova II. koji je bio u progonstvu. To je dopuštenje Jakov II. doista i dao, ali je zbog zime i loših uvjeta kasno pristiglo u Glencoe.

Neki su Škoti, neprijatelji gorštaka, iskoristili tu činjenicu i osigurali britansku naredbu za uništenje sela. Vojnici su već otprije došli u selo tražeći prenoćište i hranu, izgleda bez namjere ubijanja. Gorštaci su ih ugostili i primili na stan tijekom nekoliko tjedana, a zatim je došla naredba za masakr. Gorštaci su ubijani čak i u svojim krevetima, a kuće su im uništavane. 


Komentari