Na današnji dan

Marxova supruga – njemačka plemkinja Jenny von Westphalen – 1881.

Ona je bila kršćanka, a navodno i jedna od najpoželjnijih udavača u Marxovom rodnom gradu Trieru. Rodila je Marxu čak sedmero djece.

Dana 2. prosinca 1881. godine umrla je Marxova supruga Jenny von Westphalen. Ona i Karl Marx bili su u braku od svoje mladosti pa sve do njene smrti, ukupno oko 38 godina. Dapače, Marx je umro samo godinu i nekoliko mjeseci nakon nje. Jenny je Marxu rodila čak sedmero djece.

Zanimljivo je da je Jenny rođenjem bila njemačka plemkinja. Naime, otac joj je bio pruski plemić Johann Ludwig von Westphalen. Ime Jenny izgleda da je naslijedila po jednoj svojoj baki koja je bila podrijetlom iz Škotske. Zanimljivo je da je Jenny bila oko četiri godine starija od Karla Marxa. Ona je bila navodno jedna od najpoželjnijih udavača u Marxovom rodnom gradu Trieru.

Od 1849. godine Marx i Jenny živjeli su sa svojom djecom u Londonu. U kasnoj dobi života Jenny je izgleda dobila tumor na jetri. Umrla je u Londonu u dobi od 67 godina. Pokopana je uz supruga na londonskom groblju Highgate.


Komentari