Na današnji dan

Martin V. – papa koji je vratio jedinstvo Katoličkoj crkvi – 1431.

Prije pape Martina V. istovremeno sa službenim rimskim papom postojala su čak još dvojica protupapa – jedan u Avignonu, a jedan u Pisi.

Dana 20. veljače 1431. godine umro je znameniti papa Martin V. – jedan od najvažnijih papa u povijesti Katoličke crkve. Njegova je velika uloga bila u tome što je ponovno ujedinio Crkvu nakon brojnih srednjovjekovnih šizmi (raskola). Naime, prije Martina V. istovremeno sa službenim rimskim papom postojala su čak još dvojica protupapa – jedan u Avignonu, a jedan u Pisi. Bila je to tzv. Zapadna šizma ili Zapadni raskol. Dio europskih zemalja priznavao je papu u Rimu (primjerice Hrvatska, Ugarska, Njemačka, Engleska), a dio protupape u Avignonu i Pisi (primjerice Francuska, Škotska, južna Italija).

Čitava ta zbrka konačno je riješena kad je Martin V. postao univerzalno prihvaćen u svim europskim katoličkim državama. On je rođen u jednom od najznamenitijih rimskih plemićkih rodova – slavnoj obitelji Colonna. Rođeno ime bilo mu je Odo Colonna, a na svijet je došao u gradiću Genazzano nedaleko od Rima. Ondje je obitelj Colonna imala dvorac iz kojeg se mogao kontrolirati važan put iz Rima u Napulj. Martin V. postao je papa u dobi od oko 49 godina. Vladavina mu je poznata i po tome što je vratio povlastice Židovima, koje je bio ukinuo protupapa Benedikt XIII. u prethodnom razdoblju. Papa Martin V. umro je na u Rimu u dobi od 63 godine.

Komentari