Na današnji dan

Martin Luther rođen dan uoči Martinja – 1483.

Zanimljivo je da se prezime Martinove obitelji kroz povijest različito pisalo kao Lüder, Luder, Loder, Ludher, Lotter, Lutter ili čak Lauther.

Dana 10. studenog 1483. godine rođen je u njemačkom gradiću Eislebenu poznati protestantski teolog Martin Luther. Otac mu se zvao Hans Luder (Ludher) i po zanimanju je bio rudarski poduzetnik – što je karakteristično za taj dio Njemačke. Naime, svojedobno su saski rudari bili poznati po cijeloj srednjoj i istočnoj Europi kao rudarski stručnjaci.

Zanimljivo je da se prezime Martinove obitelji kroz povijest različito pisalo kao Lüder, Luder, Loder, Ludher, Lotter, Lutter ili čak Lauther. Tek u svojim dvadesetim godinama Martin je sam odabrao koištenje oblika Luther, navodno zbog sličnosti s grčkom riječi eleutheros (hrv. slobodan).

Martin je rođen 10. studenog, a kršten je već sljedećeg dana, na Martinje. To je, dakako, i očit razlog zašto je dobio upravo ime Martin. Bio je najstariji sin, pa je njegov otac mnogo očekivao od njega. Naime, otac je želio da Martin postane pravnik. Znamenita je priča kako je Martin ipak odlučio postati svećenikom. Naime, kad se jedne noći po oluji vraćao na Sveučilište, gdje je studirao pravo, pokraj njega udario je grom. To ga je silno uplašilo i preobrazilo. Zavjetovao se da će postati redovnik. I doista, napustio je studij prava, prodao je svoje knjige i otišao u samostan. Njegov kasniji raskid s rimskim papom iamo je ogroman utjecaj na povijest Europe i svijeta.


Komentari