Na današnji dan

Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir – 1964.

Martin Luther King imao je u tom trenutku samo 35 godina, čime je postao najmlađim dobitnikom Nobelove nagrade za mir do tada.

Dana 14. listopada 1964. godine Martin Luther King dobio je Nobelovu nagradu za mir. Vijest o tome saznao je istog dana, a prenijela mu ju je njegova supruga Coretta Scott King. Za Nobelovu nagradu nominiralo ga je te godine jedno američko udruženje, ali i osam članova Švedskog parlamenta. Te su godine ukupno 43 osobe bile nominirane, a Martin Luther King dobio je nagradu otprve (te je godine ujedno prvi put bio nominiran).

Zanimljivo je da je King u trenutku dodjele te nagrade imao samo 35 godina, čime je posto najmlađim dobitnikom Nobelove nagrade za mir do tada (kasnije ga je prestiglo pet ženskih osoba: Malala Yousafzai sa 17 godina, Mairead Corrigan i Tawakkol Karman s 32 godine, te Betty Williams i Rigoberta Menchú Tum s 33 godine). Do danas je Martin Luther King ostao najmlađim muškarcem koji je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Novčani iznos koji je King te godine dobio iznosio je 273.000 švedskih kruna, što je vrijedilo otprilike tadašnjih 53.000 američkih dolara. Dobio je i medalju (plaketu) koja u slučaju Nobelovih nagrada za mir na svom naličju ima natpis na latinskom jeziku: Pro pace et fraternitate gentium (Za mir i bratstvo naroda). Martin Luther King ubijen je već u travnju 1968. godine tj. samo oko tri i pol godine nakon primanja Nobelove nagrade.


Komentari