Na današnji dan

Martin Luther King dobio ime nakon što mu je otac posjetio nacističku Njemačku – 1984.

Otac znamenitog nobelovca Martina Luthera Kinga posjetio je 1934. godine Njemačku, gdje je bilo rodno mjesto protestantskog reformatora Martina Luthera. Nakon tog je posjeta odlučio sebi i svom 5-godišnjem sinu promijeniti ime u Martin Luther.

Dana 11. studenog 1984. godine umro je američki borac za ljudske prava Martin Luther King Stariji. On je bio otac znamenitog nobelovca Martina Luthera Kinga Mlađeg, kojem je i dao ime. Naime, stariji se King rođenjem zvao Michael King, a sina je također nazvao Michael King kad se dječak rodio. Tek nakon što je stariji King u dobi od oko 35 godina posjetio Njemačku, gdje je bilo rodno mjesto protestantskog reformatora Martina Luthera, odlučio je i sebi i sinu promijeniti ime u Martin Luther King.

Osobito je zanimljivo da je taj posjet Njemačkoj stariji King obavio 1934. godine, u doba kad su ondje već vladali nacisti (Hitler je 1933. preuzeo vlast u Njemačkoj). Uzgred, King je u tom posjetu Njemačkoj (Trećem Reichu) bio u sklopu svjetskog baptističkog kongresa u Berlinu.

Važna je činjenica da je Martin Luther King Stariji bio protestantski pastor, upravo kao i njegov sin. Dapače, njih dvojica radila su svojedobno u istoj crkvi – Ebenezer Baptist Church u južnjačkom velegradu Atlanti (glavni grad države Georgije). U toj istoj crkvi pastor je ranije bio i tast Kinga Starijeg (tj. djed Kiga Mlađeg).


Martin Luther King Stariji doživio je teške obiteljske tragedije. Naime, u poznatom atentatu ubili su mu sina nobelovca, no ubili su mu također i suprugu – Albertu King. Ona je ubijena ni manje ni više nego u istoj crkvi u kojoj su otac i sin King bili pastori – spomenutoj Ebenezer Baptist Church u Atlanti. Ubio ju je mladi Afroamerikanac, navodno dok je sjedila za orguljama u crkvi. I mlađi sin Kinga Starijeg – Alfred Daniel Williams King – nesretno je umro utopivši se u bazenu. Danas postoji i Martin Luther King III. – sin nobelovca, a unuk Kinga Starijeg.

Komentari