Na današnji dan

Martin Bormann – Hitlerov osobni tajnik (1900.)

Hitlerov osobni tajnik Martin Bormann rođen je 17. lipnja 1900. godine. On je svakako bio jedan od najmoćnijih ljudi u Trećem Reichu, konkuriravši čak Heinrichu Himmleru, Josephu Goebbelsu i Hermannu Göringu. Bormann je gotovo uvijek bio u neposrednoj blizini Hitlera, a ne na terenu, pa je mogao kontrolirati tijek informacija koje su dolazile Führeru, kao i predavati naredbe koje su potjecale od Führera. Poznato je da je Bormann utjecao na Hitlerovo poimanje onoga što se događa oko njega, primjerice u znamenitom slučaju Göringove navodne izdaje Führera.

Martin Bormann rođen je u gradiću Wegelebenu u dijelu Njemačke koji je pretežito naseljen protestantima, između Magdeburga i Göttingena. Tako je i Bormann rođen u protestantskoj (luteranskoj) obitelji. Međutim, kasnije je postao izrazito antiklerikalan. Zagovarao je oštar obračun sa crkvama, Slavenima i Židovima.

U Nacističkoj stanci (NSDAP) Bormann je stekao izrazito zvučne položaje. Dobio je stranački čin Reichsleitera (najviši čin u NSDAP nakon Führera). Postao je i šef Stranačke kancelarije, a zatim i Führerov osobni tajnik. Imao je vrlo snažan utjecaj na postavljanje državnih službenika te do 1943. u velikoj mjeri kontrolirao stanje na unutrašnjopolitičkom planu. Postojalo je navodno i mišljenje da je pomoću svog utjecaja na Hitlera, Bormann zapravo potajno bio pravi vladar Njemačke.

Komentari