Na današnji dan

Maršalovi Otoci – mikrodržava koja sadrži znameniti atol Bikini (1986.)

Dana 21. listopada 1986. godine nezavisnost su dobili Maršalovi Otoci, država u Tihom oceanu. Naziv su dobili po britanskom istraživaču Johnu Marshallu (1748. – 1819.), koji ih je posjetio 1788. godine. Tada su na njima živjeli Mikronežani. U drugoj polovini 19. stoljeća to su otočje su zauzeli Nijemci, a nakon Prvog svjetskog rata dobili su ga Japanci u okviru mandata Lige naroda.

Tijekom Drugog svjetskog rata Maršalske Otoke osvojile su Sjedinjene Američke Države, kao pobjednice nad carskim japanskim oružanim snagama. Godine 1979. Amerikanci su otočju dali samoupravu, a spomenute 1986. i nezavisnost. Ipak, do danas su Maršalski Otoci ostali povezani sa SAD-om, u okvirima tzv. slobodne asocijacije. Po točkama dogovora o slobodnoj asocijaciji SAD osigurava Maršalskim Otocima obranu, a na njima se koristi američki dolar kao sredstvo plaćanja.

Maršalski Otoci ubrajaju se u tzv. mikrodržave. U sastavu Maršalskih otoka nalazi se i znameniti atol Bikini, na području kojeg je SAD vršio nuklearne testove. Ondje je detonirana i najsnažnija američka termonuklearna bomba ikada testirana (snage otprilike 15 megatona).


Komentari