Na današnji dan

Maršal Žukov postao ministrom obrane SSSR-a (1955.)

Dana 9. veljače 1955. maršal Georgij Konstantinovič Žukov postao je ministrom obrane Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika. U tom je trenutku Žukov bio jedan od najodlikovanijih časnika u sovjetskim oružanim snagama uopće, s čak tri dobivena odlikovanja Zlatne zvijezde heroja Sovjetskog Saveza (1956. dobio je i četvrto odlikovanje heroja, kao jedini čovjek u dotadašnjoj povijesti SSSR-a).

Čin maršala Sovjetskog Saveza nosio je Žukov još od siječnja 1943. godine, a u trenutku imenovanja ministrom obrane imao je 58 godina. Na tom je visokom političkom položaju zamijenio maršala Nikolaja Bulganjina, koji je otišao na još više mjesto premijera (predsjedavajućeg Vijeća ministara SSSR-a). Sovjetski lider u trenutku spomenutog imenovanja maršala Žukova bio je Nikita Sergejevič Hruščov, koji je na čelo Komunističke partije u Sovjetskom Savezu bio došao 1953. godine, nakon Staljinove smrti.

Žukov je na položaju ministra ostao do 1957. godine, kad ga je Hruščov razriješio te dužnosti i zamijenio ga maršalom Rodionom Malinovskim. Žukov je poživio zatim još do lipnja 1974. godine, a preminuo je u Moskvi u 78. godini.


Komentari