Na današnji dan

Maršal zbog koga je Napoleon plakao – 1809.

Topovska kugla pogodila ga je maršala Lannesa u noge. Operirali su ga, amputirajući mu prvo jednu, a zatim i drugu nogu. Napoleon je osobno došao k njemu i navodno zaplakao.

Dana 31. svibnja 1809. godine umro je Napoleonov maršal Jean Lannes. Bio je jedan od samo tri Napoleonova maršala koji su poginuli u uvjetima bitaka (ostala dvojica bili su maršal Bessières i maršal Poniatowski). Dapače, maršal Lannes bio je prvi koji je poginuo od ranjavanja u bitki, zbog čega ga je Napoleon intenzivno oplakivao. Zanimljivo je da je maršalLannes bio i Napoleonov osobni prijatelj, te da ga je mogao oslovljavati s ti, umjesto s Vi.

Jean Lannes bio je podrijetlom iz Gaskonje, a rođen je iste godine kad i Napoleon Bonaparte (1769. godine). Bio je razmjerno skromnog podrijetla, a već u mladosti se pridružio vojsci. Napoleon je prepoznao Lannesove kvalitete i unaprijedio ga je prvo u brigadnog generala, a zatim i u divizijskog generala (svojedobno najviši čin u revolucionarnoj Francuskoj). Osobito se Lannes istaknuo u bitki kod Montebella u Italiji, zbog čaga mu je Napoleon kasnije kao car dao titulu vojvode od Montebella (franc. duc de Montebello).

Lannes je bio na listi generala koji su kao prvi ljudi u povijesti dobili titulu maršala Francuskog Carstva (fr. Maréchal d’Empire). Smatra se da je Lannes bio jedan od trojice najsposobnijih Napoleonovih maršala (uz Massénu i Davouta).

Maršal Lannes sudjelovao je u znamenitoj Bitki kod Asperna i Esslinga. Dok je sjedio prekriženih nogu na rubu jednog jarka doletjela je topovska kugla, odbila se i pogodila ga u noge, na mjesto gdje su mu bile prekrižene. Smrskano mu je jedno koljeno, a ozlijeđena mu je i druga noga.


Maršala su operirali, amputirajući mu prvo jednu, a zatim i drugu nogu. Napoleon je osobno došao k njemu i zaplakao. Devet dana nakon završetka bitke Lannes je podlegao ozljedama i umro.

Komentari