Na današnji dan

Maršal Vorošilov – Staljinov dugogodišnji ministar obrane – 1881.

Bio je jedan od rijetkih Staljinovih suradnika koji su preživjeli razdoblje velikih čistki.

Kliment Jefremovič Vorošilov, jedan od prvih pet maršala Sovjetskog Saveza, rođen je 4. veljače 1881. godine. Naime, pri prvom je imenovanju sovjetskih maršala, 20. studenog 1935. godine, Vorošilov dobio taj čin zajedno s još četvoricom visokih vojnih zapovjednika (Jegorov, Bljuher, Buđoni i Tuhačevski). Od te je petorice izvornih maršala Sovjetskog Saveza upravo Vorošilov bio najstariji (imao je 54 godine, dok je najmlađi maršal, Mihail Tuhačevski, bio od njega dvanaest godina mlađi).

Vorošilov je bio i politički vrlo aktivan. Član Centralnog komiteta bio je tijekom četrdeset godina, od 1921. pa sve do 1961. godine. Od 1926. godine bio je i član Politbiroa, najužeg organa vrhovne vlasti u SSSR-u, a u njemu je ostao sve do 1960. godine. Na čelu sovjetskog ministarstva obrane (koje je koristilo i ponešto drugačije varijante tog naziva, uključujući narodni komesarijat) bio je Vorošilov od 1925. do 1940. godine.

Također jedan je od rijetkih Staljinovih suradnika koji su preživjeli razdoblje velikih čistki. Za usporedbu, od spomenutih pet prvih maršala Sovjetskog Saveza, čistke su preživjeli samo on i maršal Buđoni. Nakon Staljinove smrti postao je predsjednikom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a (time i šefom države u SSSR-u), dok je Hruščov došao na mjesto šefa partije. S vremenom je potisnut u političku sjenu, a uloga mu je svedena na figurativnu. Maršal Vorošilov preminuo je 1969. godine u Moskvi, u prilično visokoj 89. godini.


Komentari