Na današnji dan

Maršal Pietro Badoglio – vojvoda od Addis Abebe (1871.)

Dana 28. rujna 1871. rođen je Pietro Badoglio, talijanski vojskovođa i političar. Badoglio se rodio u gradiću zvanom Grazzano Monferrato, smještenom oko pedeset kilometara istočno od Torina. Tom je gradiću 1939. godine ime promijenjeno u Grazzano Badoglio, u čast maršalu, a taj je naziv zadržan do danas.

Obnašao je čitav niz najviših vojnih i državničkih funkcija u Italiji. Primjerice, bio je načelnik glavnog stožera talijanske vojske, guverner Libije, glavni zapovjednik talijanske vojske u ratu protiv Etiopije, potkralj Etiopije, a nakon Mussolinijeva pada i predsjednik Talijanske vlade, tj. talijanski premijer. Od 1926. imao je čin maršala Italije (tal. Maresciallo d’Italia), a 1936. dobio je nasljednu aristokratsku titulu vojvode od Addis Abebe (tal. Duca di Addis Abeba). 

Premda je bio dugogodišnji član Mussolinijevog fašističkog režima, maršal Badoglio na određeni se način iskupio 1943. godine, kad je kao član Fašističkog velikog vijeća glasovao za Mussolinijevu smjenu. Talijanski kralj imenovao ga je tada novim premijerom, a Mussolini je uhićen. Badogliova je vlada napustila suradnju s nacističkom Njemačkom i priklonila se Saveznicima, što je bio prijelomni događaj u Drugom svjetskom ratu.

Maršalu Badogliju nikad nije suđeno za ratne zločine, premda su akcije talijanskih snaga iz njegovog vremena bile zloglasne, osobito u Africi. Preminuo je 1956. u svom rodnom gradu. Njegovi memoari važan su izvor za povijest Italije u Drugom svjetskom ratu.


Komentari