Na današnji dan

Maršal Philippe Pétain – šef višijevske Francuske (1856.)

Philippe Pétain, francuski maršal i državnik, rođen je 24. travnja 1856. godine. Najpoznatiji i najzloglasniji dio svoje karijere ostvario je Pétain tijekom Drugog svjetskog rata, kad je postao šefom države u višijevskoj Francuskoj, satelitskoj državi Hitlerovog Trećeg Reicha. U trenutku preuzimanja vlasti u višijevskoj Francuskoj maršal Pétain bio je već u 85. godini, a doživio je čak 96. godinu.

Čast maršala Francuske (fr. Maréchal de France) stekao je Pétain u studenom 1918. godine, nedugo nakon završetka Prvog svjetskog rata. U trenutku kad je postao maršalom imao je 62 godine, a od promaknuća u generala do stjecanja časti maršala Pétainu trebale su samo četiri godine (iz čina pukovnika u čin generala promaknut je na početku Prvog svjetskog rata, a u čast maršala unaprijeđen je, kako je spomenuto, odmah po završetku istog rata).

Pétainov glavni konkurent u francuskoj politici tijekom Drugog svjetskog rata, Charles de Gaulle, bio je od njega mlađi 34 i pol godine. Štoviše, de Gaulle je kao mladi časnik svojedobno služio u vojsci pod Pétainom.


Komentari