Na današnji dan

Maršal Murat – najnagrađivaniji Napoleonov časnik (1767.)

Napoleonov maršal Joachim Murat, čovjek koga je Bonaparte obasuo višim častima nego bilo kojeg drugog suradnika, rođen je 25. ožujka 1767. godine. Naime, Murat je bio jedini maršal kojeg je Napoleon uzdigao na kraljevski položaj. Murat je postao kralj Napulja, tj. zavladao je nad južnim dijelom Apeninskog poluotoka (današnje talijanske regije Abruzzo, Apulia, Basilicata, Calabria, Campania i Molise).

Osim toga, Murat je imao i titule velikog vojvode od Berga, velikog admirala Francuskog Carstva, kao i francuskog princa. Bio je nosilac i velike ogrlice Legije časti.

Murat je rođen u malenom mjestu La Bastide-Fortunière u središnjoj Francuskoj. Pripadao je otprilike Napoleonovoj generaciji. Muratova obitelj željela je da se on školuje za svećenika, no jednom prilikom je otišao iz sjemeništa i pridružio se ratnoj konjici. Njegov veliki uspon započeo je kad je upoznao Napoleona. Naime, Bonaparte je 1795. kao general uzeo Murata za svog pomoćnika. U to je doba Murat bio samo potporučnik u konjici, ali pokazao se kao izvrstan Napoleonov časnik.

Napoleon je sposobnog Murata u kratkom roku uzdigao do čina generala i zapovjednika konjice. Muratova konjica bila je jedan od ključnih čimbenika Napoleonovih vojnih uspjeha, jer je brzim manevrima udarala na pojedinačne neprijateljske postrojbe prije nego bi se one uspjele spojiti i postati prijetnjom.


Nakon što je Napoleon došao na vlast u Francuskoj, udao je svoju sestru Carolinu Bonaparte za Murata. Time je Murat postao član obitelji, pa je i zbog toga bio silno obdaren častima i položajima. Murat je inače bio poznat po svom kicoškom oblačenju (ekstravagancija je nekada bila česta karakteristika konjaničkih časnika).

Komentari