Na današnji dan

Maršal Marmont poražen u Španjolskoj – 1812.

Kod grada Salamance maršal Marmont suprotstavio se britansko-portugalskoj vojsci koju je predvodio znameniti Arthur Wellesley, kasniji vojvoda od Wellingtona.

Dana 22. srpnja 1812. godine dogodila se u Španjolskoj Bitka kod Salamance, u kojoj je vojsku Napoleonove Francuske predvodio maršal Auguste de Marmont, vojvoda od Dubrovnika. Marmont je prethodno bio vojni zapovjednik u Dalmaciji i guverner Ilirskih pokrajina, a odigrao je znatnu ulogu u transformaciji hrvatskih krajeva pod francuskom vlašću.

U Španjolsku je maršal Marmont pozvan kao nasljednik maršala Masséne. Kod grada Salamance u središnjoj Španjolskoj morao se Marmont suprotstaviti britansko-portugalskoj vojsci koju je predvodio znameniti Arthur Wellesley, kasniji vojvoda od Wellingtona.

Već na samom početku bitke šrapnelima je ranjen maršal Marmont, kao i njegov dozapovjednik, divizijski general Jean Pierre François Bonet. Ranjavanje tih dvaju glavnih zapovjednika imalo je odlučujući utjecaj na ishod bitke. Naime, nastala je zbrka u francuskom sustavu zapovijedanja, a vrhovno je zapovjedništvo morao preuzeti dotadašnji treći čovjek po hijerarhiji, general Bertrand Clausel.


Ishod bitke bio je katastrofalan za Francuze. Poginulo ih je oko 6.000, a još je oko 7.000 ranjeno. Napoleonov brat Joseph Bonaparte, koji je tada bio kralj Španjolske, morao je uskoro napustiti Madrid. General lord Wellington privremeno je zauzeo španjolsku prijestolnicu. Sljedeće godine unaprijeđen je u čin feldmaršala, a još godinu dana kasnije dobio je i titulu vojvode (najvišu britansku aristokratsku titulu).

Komentari