Na današnji dan

Maršal MacDonald – Napoleonov vjerni vojskovođa (1765.)

Dana 17. studenog 1765. rođen je Étienne Jacques Joseph Alexandre MacDonald, francuski maršal iz razdoblja vladavine Napoleona Bonapartea. Rodio se u gradu Sedanu, znamenitoj strateškoj utvrdi na graničnom području Francuske i današnje Belgije.

Kao što je iz njegovog prezimena očigledno, maršal MacDonald potjecao je iz Škotske, iz jakobitske obitelji koja se u Francusku doselila nakon propasti jakobitskih pokušaja za osvajanjem vlasti u Velikoj Britaniji. Jakobiti su bili katolički pristalice svrgnutog britanskog kralja Jakova (Jamesa) II., koji su se suprotstavljali protestantskim pristalicama kralja Vilima Oranskog.

Mladi je Étienne Jacques MacDonald prihvatio ideje Francuske revolucije, koja je izbila kad su njemu bile samo 23 godine. Postao je jednim od vojnih zapovjednika Francuske revolucionarne vojske, a kasnije i jednim od ključnih Napoleonovih suradnika. Maršalom ga je Napoleon imenovao nakon pobjede u Bitki kod Wagrama. Zanimljivo je da je Bonaparte MacDonalda proglasio maršalom na bojnom polju kod Wagrama, odmah nakon pobjede, što je bio jedini takav slučaj u povijesti Napoleonskih ratova.

Ubrzo je nakon toga Napoleon maršalu MacDonaldu dodijelio i titulu vojvode od Taranta (fr. duc de Tarente), nazvanu po značajnom južnotalijanskom primorskom gradu. MacDonald se pokazao jednim od najvjernijih Napoleonovih maršala (nije ga napustio u teškim uvjetima abdikacije, a novom se francuskom rojalističkom režimu priklonio tek nakon što mu je Napoleon to odobrio). Od 1815. do 1831. bio je MacDonald veliki kancelar Legije časti (fr. Grand chancelier de la Légion d’honneur). Preminuo je 25. rujna 1840. u dobi od 74 godine.


Komentari