Na današnji dan

Maršal kojeg je Napoleon učinio vojvodom od Istre – 1813.

Maršal Bessières dobio je od Napoleona titulu vojvode od Istre u nasljedno vlasništvo. 

Napoleonov maršal Jean-Baptiste Bessières, kojeg je Bonaparte nagradio visokom titulom vojvode od Istre (franc. duc d’ Istrie), poginuo je 1. svibnja 1813. godine. Naime, Istra je od 1809. godine bio u sastavu Napoleonovog Francuskog Carstva.

Bessières je Istru dobio kao tzv. vojvodstvo-veliki feud (franc. duché grand-fief) što je bila prilično neobična upotreba stare predrevolucionarne terminologije u doba koje je sebe smatralo naprednim. Slično je kao vojvodstvo-veliki feud maršal Soult dobio Dalmaciju. Ta su vojvodstva bila u nasljednoj vlasti njihovih obitelji. Bessières je imao sina Napoleona, koji je nakon očeve smrti doista postao 2. vojvoda od Istre (franc. 2e duc d’Istrie).

Maršal Bessières bio je s Napoleonom na mnogim bojištima, uključujući i ono u Palestini. Navedenog dana 1813. godine Bessières je poginuo tijekom bitke kod Leipziga. Naime, kod njemačkog grada Weissenfelsa, vojvodu od Istre pogodila je topovska kugla koja se odbila od jednog zida. Kugla ga je pogodila u prsa i ubila na mjestu.


Napoleon Bonaparte bio je poznat po tome da je oplakivao svoje vjerne suradnike (kad je na bojištu umro maršal Lannes, Bonaparte je plakao). Zbog Bessièresove smrti Napoleon je također bio potresen, jer mu je ovaj bio jedan od najiskrenijih prijatelja i najsposobnijih suradnika. Da se oduži mrtvom Bessièresu, Napoleon se pobrinuo za njegovu obitelj. Kasnije, nakon što je poražen kod Waterlooa, Napoleon je navodno izjavio da je mogao pobijediti da je pokojni Bessières bio tamo.

Komentari