Na današnji dan

Maršal Georgij Žukov – četverostruki heroj Sovjetskog Saveza – 1974.

Maršal Žukov imao je veliku ulogu tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon pobjede nad Trećim Reichom postao je i prvim zapovjednikom sovjetske okupacijske zone u Njemačkoj.

Sovjetski maršal Georgij Žukov umro je 18. lipnja 1974. godine. Bio je najodlikovaniji vojnik u povijesti SSSR-a, jer je čak četiri puta proglašen herojem Sovjetskog Saveza. Od sovjetskih državljana samo je još Brežnjev bio četverostruki heroj Sovjetskog Saveza, no njemu je to odlikovanje bilo dodjeljivano za rođendane dok je bio lider SSSR-a, u sklopu njegovog kulta ličnosti. 

Maršal Georgij Žukov rođen je 1896. godine u mjestu Strelkovki u Rusiji, udaljenom manje od 100 km od Moskve. U trenutku Hitlerovog napada na SSSR Žukov je bio šef sovjetskog glavnog stožera. Čin maršala Sovjetskog Saveza dobio je u siječnju 1943. godine. Žukov je imao veliku ulogu tijekom Drugog svjetskog rata, a nakon pobjede nad Trećim Reichom postao je i prvim zapovjednikom sovjetske okupacijske zone u Njemačkoj. Po svemu sudeći, maršal Žukov bio je prilično cijenjen i među zapadnjačkim vojnim zapovjednicima.


Zanimljivo je da je maršal Žukov bio jedan od samo 7 ljudi koji su dobili najviše jugoslavensko vojno odlikovanje – Orden slobode. Dobio je čak i odlikovanje velikog križa francuske Legije časti. Po Žukovu je nazvan i jedan asteroid. Maršal Žukov umro je u 78. godini života u Moskvi, u doba dok je spomenuti Leonid Brežnjev bio lider SSSR-a.

Komentari