Na današnji dan

Maršal de Turenne – najslavniji francuski vojskovođa 17. stoljeća – 1611.

Henri de La Tour d’Auvergne, poznatiji kao vikont de Turenne, dobio je naslov maršala Francuske već 1643. tj. u dobi od samo 32 godine. 

Dana 11. rujna 1611. godine rođen je francuski maršal Henri de La Tour d’Auvergne, poznat pod titulom vikonta de Turennea (franc. Vicomte de Turenne). Pripadao je jednoj od najstarijih i najuglednijih plemićkih obitelji u Francuskoj. Naime, obitelj de La Tour d’Auvergne imala je rang tzv. „stranih prinčeva“ (franc. Princes étrangeres), što je bio najviši rang nakon onog pripadnika kraljevske dinastije. Po tom su rangu članovi obitelji de La Tour d’Auvergne bili ravnopravni članovima europskih vladarskih dinastija, s kojima su sukladno tome mogli ulaziti u ravnopravne brakove. Henri de la Tour d’Auvergne po majci je tako doista i bio kraljevskog podrijetla (ona je bila nizozemska princeza). Budući da je bio mlađi sin u obitelji, Henri de La Tour d’Auvergne nije naslijedio glavne obiteljske posjede i titule (princa od Sedana,

vojvode od Bouillona i vojvode od Château-Thierryja), nego je bio oslovljavan kao vikont de Turenne. Premda je titula vikonta nominalno bila niža čak i od grofovske titule, u Francuskoj ta činjenica nije bila toliko bitka koliko starost titule. Naime, titula vikonta od Turennea potjecala je još iz srednjeg vijeka i nosila je golem prestiž, znatno veći od mnogih nominalno viših titula grofa i markiza. Henri de La Tour d’Auvergne već se u mladosti usmjerio na vojnički poziv. Postao je naposljetku jednim od najvećih vojskovođa u povijesti Francuske pa i Europe općenito. Naslov maršala Francuske dobio je već 1643. tj. u dobi od samo 32 godine. Borio se u nizu bitaka tijekom Tridesetogodišnjeg rata, Francusko-španjolskog rata i Francusko-nizozemskog rata. Napoleon je bio toliko oduševljen njegovim postignućima da je vojnicima preporučao „čitanje i ponovno čitanje“ o njegovim pothvatima.

Komentari