Na današnji dan

Maršal Čojbalsan – okrutni Mongolski Staljin – 1895.

Provodio je strahovito nasilje nad stanovništvom po sovjetskom modelu.

Mongolski političar i vrhovni vojni zapovjednik Horlogijn Čojbalsan rođen je 8. veljače 1895. godine. Nazivan je i Mongolskim Staljinom zbog apsolutne političke moći koju je svojevremeno stekao u Mongoliji i zbog nadgledanja strahovitih čistki nad velikim dijelom stanovništva te države. Osim toga, pod njegovom je vlasti Mongolija postala svojevrsna satelitska država Staljinovog SSSR-a.

Horlogijn Čojbalsan rodio se na krajnjem istoku današnje Mongolije, u gradu koji danas po njemu nosi ime. Školovao se dijelom u Rusiji, upravo uoči Oktobarske revolucije, a s vremenom je došao pod utjecaj boljševika. Sudjelovao je u uvođenju komunističke vlasti u Mongoliju i stvaranju Narodne Republike Mongolije. Kad je Mongolija došla pod utjecaj SSSR-a, Čojbalsan je poslužio sovjetima za provođenje nasilja nad nepodobnim elementima u toj državi. Pritom je osobito nastradalo mongolsko budističko svećenstvo.

Godine 1936. dobio je čin maršala Narodne Republike Mongolije. Provodio je strahovito nasilje nad stanovništvom po sovjetskom modelu, koje je uključivalo i mučenje (osobno je prisustvovao mučenjima, često u alkoholiziranom stanju). Tijekom Čojbalsanove vlasti Narodna Republika Mongolija usvojila je ćirilicu umjesto dotadašnjeg mongolskog pisma. Krajem 1940-ih godina razišao se sa Staljinom, a preminuo je 1952. godine u Moskvi, kamo je došao na liječenje zbog karcinoma na bubrezima.

piše: Dražen Krajcar


Komentari