Na današnji dan

Marlon Brando – filmska zvijezda i borac za prava indijanaca – 1924.

Veliki povratak na filmsko platno ostvario je ulogom don Vita Corleonea u kultnom filmu Kum.

Poznati glumac Marlon Brando rođen je 3. travnja 1924. godine u gradu Omaha, u američkoj saveznoj državi Nebraski. Njegovo prezime je njemačkog podrijetla. Naime, prezime Brando zapravo dolazi od njemačkog Brandau. Predak Marlona Branda, Nijemac imena Johann Wilhelm Brandau, doselio se u Ameriku još početkom 18. stoljeća. 

Brando se sa dvadeset godina zaputio u New York gdje su već živjele njegove dvije starije sestre te je tamo upisao glumačku školu. Mladi Marlon ubrzo je počeo glumiti u predstavama na Broadwayu gdje su ga zamjetili kritičari proglasivši ga najperspektivnijim mladim kazališnim glumcem. Njegov talent primjetili su i ljudi iz filmske industrije te je 1950. godine debitirao ulogom u filmu Ljudi.

Već sljedeće godine stekao je svjetsku slavu glavnom ulogom u filmu Tramvaj zvan čežnja, za koju je i nominiran za Oscara. Ulogom buntovnog motociklista u filmu Divljak Brando je stekao kultni status među mlađom generacijom. Svog prvog Oscara osvojio je za glavnu ulogu u filmu Na dokovima New Yorka. Uslijedili su brojni filmski hitovi tijekom 60-ih da bi krajem desetljeća gotovo potonuo u zaborav zahvaljujući svojoj tvrdokornoj reputaciji i nastupima u preskupim ili pak marginalnim filmovima.

Veliki povratak na filmsko platno Marlon Brando ostvario je ulogom don Vita Corleonea u kultnom filmu Kum 1972. godine, za kojeg je dobio svog drugog Oscara. Nagradu je odbio primiti zbog protivljenja na koji se način prikazuju Indijanci u filmovima i tv serijama.


Sljedili su novi uspjesi ulogama u filmovima Posljednji tango u Parizu te Apokalipsa danas. Godinama je nekadašnji seks simbol postao sve deblji pa je sukladno tome i birao uloge, uglavnom epizodne za veliki honorar. Zadnju ulogu imao je u filmu Tko je kome smjestio 2001. godine.

Brando je, osim po glumi, postao poznat i po svojim istupima u borbi za građanska prava, prava Indijanaca i za druge političke ciljeve. Zaradio je i reputaciju lošeg dečka zbog svojih javnih izljeva bijesa i lakrdija.

Marlon Brando preminuo je 2004. godine u Los Angelesu. Amrički filmski institut proglasio ga je za četvrtu najveću mušku filmsku zvijezdu svih vremena.

piše: Dražen Krajcar

Komentari