Na današnji dan

Marko Aurelije – rimski car filozof (121.)

Dana 17. ožujka 180. godine rodio se rimski car Marko Aurelije. Bio je poznat kao car filozof. Njegovo jedino djelo Samomu sebi, napisano je na grčkom jeziku, a nastalo je na brojnim vojnim pohodima koje je car vodio tijekom cijelog života. To je djelo svojevrsni  filozofski  dnevnik u kojem se jasno ističu pomirljive tendencije njegove filozofije, kao i težnja etičkom usavršavanju.

Smrću Marka Aurelija završilo je razmjerno dugotrajno stabilno razdoblje u povijesti Rimskog Carstva, svojevrsno zlatno doba tijekom kojeg su careve u načelu nasljeđivali njihovi posvojeni sinovi. Marka Aurelija naslijedio je, naprotiv, nakon njegove smrti njegov rođeni sin Komod, čime je tradicija usvojenih careva prekinuta. Tijekom spomenutog zlatnog doba, koje je trajalo oko 80 godina, Rimsko je Carstvo doseglo i svoj maksimalni teritorijalni opseg (za vrijeme cara Trajana).

Koliko je poznato, Marka Aurelije umro je u vojnom logoru pokraj današnjeg Beča (lat. Vindobona), vjerojatno od posljedica bolesti u 59. godini života.

Komentari