Na današnji dan

Markiza koja je kralju Luju XIV. rodila čak sedmero djece – 1641.

Zahvaljujući utjecaju kralja Luja XIV. njegova djeca s markizom de Montespan dobila su vrlo visoke položaje, što je uvelike smetalo francuskoj aristokraciji i zakonitim pripadnicima kraljevske dinastije.

Dana 5. listopada 1641. godine rođena je francuska plemkinja Françoise de Rochechouart de Mortemart, poznata kasnije kao markiza de Montespan. Potjecala je iz vrlo ugledne obitelji de Rochechouart, koju su smatrali najstarijom u Francuskoj nakon kraljevske dinastije. Starost obitelji (u smislu dugotrajnosti posjedovanja plemićkog položaja) bila je u Francuskoj vrlo važna za ugled. Naime, ondje se ugled plemstva, za razliku od ostatka Europe, više temeljio na starosti obitelji nego na nominalnoj visini titula koje je posjedovala.

Françoise-Athénaïs de Rochechouart de Mortemart dobila je titulu markize kad se udala za markiza de Montespana (punim imenom Louis Henri de Pardaillan de Gondrin, markiz de Montespan). Markiza je postala službenom ljubavnicom kralja Luja XIV., poznatog i kao Kralj Sunce, kad joj je bilo otprilike 27 godina. Njen suprug nije se lako pomirio s tom činjenicom.

Markiza je kralju rodila čak sedmero djece, što je prilično rijetko u slučaju europskih kraljevskih ljubavnica. Zahvaljujući utjecaju kralja Luja XIV. ta su djeca dobila vrlo visoke položaje, što je uvelike smetalo francuskoj aristokraciji i zakonitim pripadnicima kraljevske dinastije. Kralj Luj XIV. čak je legitimizirao svoju djecu s markizom de Montespan, a dodijelio im je i najviše aristokratske titule (postali su vojvode, prinčevi, grofovi itd). Spomenutu djecu rodila je markiza de Montespan kralju u razdoblju od otprilike devet godina.


Komentari