Na današnji dan

Markiza de Pompadour – 1721.

Bila je vrlo popularna u društvu, a osnovala je i vlastiti salon u koji su dolazili mnogi uglednici.

Dana 29. prosinca 1721. godine rođena je vjerojatno najslavnija od svih francuskih kraljevskih ljubavnica – markiza de Pompadour. Rođena je u Parizu pod imenom Jeanne Antoinette Poisson. Njeno prezime Poisson zapravo na francuskom znači riba i zbog toga su je kasnije zadirkivali na dvoru, kao i zbog toga što nije bila plemićkog podrijetla. Kao djevojčica bila je inteligentna, lijepa i profinjena. Stekla je dobro obrazovanje, koje je financirao njen skrbnik, po struci ubirač poreza (unosno zanimanje). Isti je skrbnik mladu Jeanne udao za svog nećaka Charles-Guillaumea Le Normant d’Étiollesa kad joj je bilo 19 godina.

Udajom je Jeanne dobila naslov Madame d’Étiolles, prema suprugovu prezimenu. Postala je jako popularna u društvu i osnovala je vlastiti salon, u koji su dolazili mnogi uglednici, uključujući slavnog Voltairea. Za nju je čuo i sam kralj – Luj XV. – kojem je upravo nedavno bila umrla ljubavnica.

Jedna skupina dvorjanina potpomogla je upoznavanje Jeanne i kralja. Pozvana je u dvorac Versailles na bal pod maskama. Već sljedećeg mjeseca kralj je naredio da joj se uredi apartman u Versaillesu, točno ispod njegovog. Da bi službeno mogla boraviti na dvoru, trebala joj je titula, što je kralj riješio kupnjom markizata Pompadour. Darovao joj je taj posjed, čime je ona postala markiza de Pompadour.


Njen utjecaj najviše se očitovao u tome što je sudjelovala u francuskom prosvjetiteljstvu, štiteći filozofe i znanstvenike poput Voltairea, Diderota i d’Alemberta. Velika je bila i njena uloga u ostvarivanju saveza između Francuske i Habsburške Monarhije, zemalja koje su prije toga dugo godina bile zakleti neprijatelji.

Komentari