Na današnji dan

Markiza de Maintenon – supruga kralja Luja XIV. (1635.)

Dana 27. studenog 1635. rođena je Françoise d’Aubigné, markiza de Maintenon. Pretpostavlja se da je sklopila brak s francuskim kraljem Lujem XIV., i to nakon smrti kraljeve prve supruge Marije Terezije Habsburg.

Budući da su kralj i markiza bili različitog društvenog statusa taj je brak, unatoč katoličkoj kanonskoj zakonitosti, u političkom pogledu bio morganatski, što znači da eventualni potomci iz tog braka u načelu nisu mogli naslijediti sva prava na krunu svog oca. Sukladno tome, brak u javnosti nikada nije bio službeno objavljen, a markiza nije imala naslov francuske kraljice.

Unatoč tehničkim detaljima markiza de Maintenon imala je golem utjecaj na kralja i na vođenje francuske politike te je djelovala poput neslužbene premijerke. U trenutku sklapanja spomenutog pretpostavljenog braka markiza je bila udovica, upravo kao što je i kralj bio udovac, a imala je 47 ili 48 godina (Luj XIV. imao je nekoliko godina manje). Ostali su zatim u braku sve do kraljeve smrti 1715. godine, tijekom više od trideset godina.

Françoise d’Aubigné svojedobno je bila stekla titulu markize de Maintenon pa je na dvoru bila oslovljavana kao Madame de Maintenon. Inače, posjed Maintenon, po kojem je ime dobio njen naslov markize, nalazio se otprilike šezdeset kilometara jugozapadno od Pariza i nedaleko od Chartresa. I danas se može vidjeti dvorac Maintenon, koji je markiza svojedobno posjedovala.

Markiza je poznata i po osnivanju Maison royale de Saint-Louis, škole za djevojke iz siromašnijih plemićkih obitelji, gdje je osobno podučavala učenice. Zalagala se i općenito za pravo žena na jednako obrazovanje kao muškarci.


Komentari