Na današnji dan

Markiz od Hartingtona – britanski pripadnik američke obitelji Kennedy – 1917.

Markiz od Hartingtona stupio je u brak s Kathleen Kennedy, mlađom sestrom budućeg američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. 

Dana 10. prosinca 1917. godine rođen je William Cavendish, britanski aristokrat koji je ženidbom ušao u američku obitelj Kennedy. Imao je titulu markiza od Hartingtona, što je tradicionalna počasna titula koja se dodjeljuje najstarijem sinu vojvode od Devonshirea. Doista, Williamov je otac bio Edward William Spencer Cavendish, deseti vojvoda od Devonshirea i glava obitelji Cavendish, jedna od najuglednijih plemićkih obitelji u Velikoj Britaniji. Ta obitelj i danas posjeduje golemi dvorac Chatsworth House, jednu od najvećih privatnih rezidencija u Engleskoj.

Kao počasni markiz od Hartingtona, William Cavendish bio je ponajviše u medijima poznat kao lord Hartington. Školovao se na Etonu i u Cambridgeu, a tijekom Drugog svjetskog rata postao je časnikom u Britanskoj vojsci (dospio je do ćina bojnika tj. majora). Godine 1944. stupio je markiz od Hartingtona u brak s Kathleen Kennedy, mlađom sestrom budućeg američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Njih su se dvoje upoznali još kad je otac Kennedyjevih, Joseph Kennedy Stariji, bio američki veleposlanik u Velikoj Britaniji, zbog čega je s obitelji živio u Londonu. Tijekom Drugog svjetskog rata, spomenute 1944. godine, vjenčali su se markiz od Hartingtona i Kathleen Kennedy građanskom ceremonijom, bez vjerskog obreda, jer je ona bila katolkinja, a on anglikanac. Nažalost, markiz je poginuo tijekom Drugog svjetskog rata na području Belgije samo oko četiri mjeseca nakon vjenčanja. U trenutku smrti imao je samo 26 godina, a nikada nije naslijedio titulu vojvode jer ga je otac nadživio.


Komentari