Na današnji dan

Markiz od Cholmondeleya – jedan od najuglednijih aristokrata u Engleskoj – 1749.

Njegova supruga, Lady Georgiana Charlotte Bertie, donijela je u obitelj Cholmondeley čast nasljednog vršenja funkcije lorda velikog komornika.

Dana 11. svibnja 1749. godine rođen je George Cholmondeley, britanski aristokrat i političar Bio je prvi nositelj visoke titule markiza od Cholmondeleya (engl. Marquess of Cholmondeley), čime je ušao u vrh britanske aristokracije. Rodio se u Hardingstoneu, u engleskoj grofoviji Northamptonshire, kao pripadnik obitelji starog plemićkog podrijetla.

Njegova je obitelj prezime dobila po posjedu Cholmondeley (Calmundelai, Chelmundeleih) u engleskoj grofoviji Cheshire. Radi se o jednom od najneobičnijih aristokratskih prezimena u Engleskoj, koje se unatoč svojoj dužini izgovara kao dvosložna engleska riječ Chumley. George Cholmondeley dobio je 1815. godine titulu markiza, najvišu aristokratsku titulu u Engleskoj nakon vojvodske. Bio je i član Britanske vlade tijekom mandata premijera Spencera Percevala i lorda Liverpoola. Cholmondeleyeva supruga, Lady Georgiana Charlotte Bertie, donijela je u obitelj čast nasljednog vršenja funkcije lorda velikog komornika (engl. Lord Great Chamberlain). Naime, njen otac, Peregrine Bertie, vojvoda od Ancastera i Kestevena, nije imao sinova pa je po ženskoj liniji ta nasljedna funkcija došla u posjed obitelji Cholmondeley. Današnji engleski lord veliki komornik, David George Philip Cholmondeley, sedmi je markiz od Cholmondeleya i izravni muški potomak spomenutog prvog markiza.

Komentari