Na današnji dan

Markiz od Ariasa Navarra – posljednji Francov premijer – 1989.

Zanimljivo je da je Carlos Arias Navarro premijersku poziciju zadržao čak i nakon Francove smrti 1975. godine. Naime, novi šef države – kralj Juan Carlos – isprva je ostavio Carlosa Ariasa Navarra čelu vlade.

Dana 27. studenog 1989. godine umro je Carlos Arias Navarro, posljednji premijer iz vremena režima Francisca Franca u Španjolskoj. Rođen je u Madridu 1908. godine, što znači da je bio oko 16 godina mlađi od Franca. Po struci je Carlos Arias Navarro bio pravnik (posjedovao je čak i titulu doktora prava). Godine 1957. postao je generalnim direktorom Sigurnosne službe (Director General de Seguridad). Od 1965. godine bio je gradonačelnik Madrida, a 1973. postavljen je za ministra unutrašnjih poslova (ta je funkcija u Španjolskoj imala naziv „Ministro de la Gobernación“). Time je Carlos Arias Navarro postao članom španjolske vlade (Gobierno de España) kojoj je bio na čelu admiral Luis Carrero Blanco, jedan od najpoznatijih Francovih suradnika.

Budući da je admiral Luis Carrero Blanco ubijen u vrlo nasilnom atentatu krajem 1973. godine (njegov je automobil eksplozijom tako snažno bačen u zrak da je preletio zgradu smještenu uz ulicu), postao je 31. prosinca 1973. godine Carlos Arias Navarro novim španjolskim premijerom (predsjednikom vlade). Zanimljivo je da je on tu poziciju zadržao čak i nakon Francove smrti 1975. godine. Naime, novi šef države – kralj Juan Carlos – isprva je ostavio Carlosa Ariasa Navarra na premijerskoj poziciji. Vlada Ariasa Navarra morala je početi provoditi reforme, premda nevoljko. Napokon je 1976. godine, više od sedam mjeseci nakon Francove smrti, Arias Navarro dao ostavku. Kralj Juan Carlos dodijelio mu je aristokratsku titulu markiza od Ariasa Navarra i velikaša Španjolske (marqués de Arias Navarro y grande de España). Kao markiz, Carlos Arias Navarro umro je 1989. godine u Madridu u 81. godini života.

Komentari