Na današnji dan

Markiz od Angleseyja – feldmaršal s više od šezdeset unučadi – 1768.

U Bitki kod Waterlooa, koja je označila konačan poraz Napoleona Bonapartea na bojištu, sudjelovao je kao glavni zapovjednik britanskog konjičkog korpusa. 

Dana 17. svibnja 1768. godine rođen je Henry William Paget, britanski aristokrat i vojskovođa. Dobio je titulu markiza od Angleseyja pa je u povijesti ostao poznat i kao lord Anglesey. U znamenitoj Bitki kod Waterlooa, koja je označila konačan poraz Napoleona Bonapartea na bojištu, sudjelovao je Paget kao glavni zapovjednik britanskog konjičkog korpusa. U to je vrijeme imao čin generala i bilo mu je 47 godina, a tridesetak godina kasnije promaknut je i u čin feldmaršala.

Tijekom niza godina bio je lord Anglesey na položaju vrhovnog zapovjednika ratne opreme u Velikoj Britaniji, što je bio vršni položaj na području artiljerije, logistike i inženjerije u Britanskim oružanim snagama. Tijekom premijerskog mandata znamenitog vojvode od Wellingtona, pobjedničkog zapovjednika u spomenutoj Bitki kod Waterlooa, bio je lord Anglesey potkralj Irske. Zanimljivo je da je markiz od Angleseyja imao više od šezdeset unučadi. Naime, ženio se dvaput, s prvom suprugom dobivši osmero, a s drugom desetero djece. Budući da je Paget bio markiz, svi su njegovi sinovi imali pravo na naslov lorda, a kćeri na naslov lady (takvu povlasticu u Engleskoj imaju samo djeca markiza i vojvoda). Budući da su ta Pagetova djeca i sama imala mnogo potomaka, njegov ukupan broj unučadi bio je, kao je spomenuto, natprosječno velik. Dapače, velik dio njegovih unuka imao je također titule lordova jer su mu se kćeri mahom udale za vojvode i markize.


Komentari