Na današnji dan

Markiz de Vauban – najslavniji vojni graditelj u francuskoj povijesti – 1707.

Tijekom svoje karijere vojnog graditelja Vauban je sagradio ili dogradio čak 300-tinjak utvrda, među kojima su neke postale simbolima novovjekovne obrambene arhitekture. Kralj Luj XIV. dodijelio je Vaubanu golemu čast time što ga je uzdigao na položaj maršala Francuske.

Dana 30. ožujka 1707. godine umro je maršal markiz Sébastien Le Prestre de Vauban, jedan od najpoznatijih vojnih graditelja u svjetskoj povijesti. Utvrde koje je sagradio po vanjskim rubovima Francuske postale su svjetski poznatima, a znatan broj njih danas se nalazi na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine. Vauban se rodio u mjestu Saint-Léger-de-Foucheret u Burgundiji, a ime tog mjesta njemu je u čast promijenjeno tijekom 19. stoljeća u Saint-Léger-Vauban.

U službi kralja Luja XIV. je Vauban proveo cijelu svoju vojnu karijeru, a preminuo je oko osam godina prije svog vladara. Luj XIV. dodijelio je Vaubanu golemu čast time što ga je 1703. godine uzdigao na položaj maršala Francuske (fr. Maréchal de France). Taj je najviši vojni položaj često bio rezerviran za aristokrate starog plemićkog podrijetla pa je za Vaubana još veća bila čast dobiti ga, s obzirom da je pripadao razmjerno novom plemstvu i da u mladosti nije bio bogat (uspio se do maršalskog položaja uzdići vlastitim sposobnostima). Tijekom svoje karijere vojnog graditelja Vauban je sagradio ili dogradio čak 300-tinjak utvrda, među kojima su neke postale simbolima novovjekovne obrambene arhitekture.

Izvanredno je uspješan bio u osvajanju neprijateljskih utvrda, kako vođenjem opsade, tako i potkopavanjem utvrđenja te usmjeravanjem topovske vatre. Njegovo uzvišenje na položaj maršala Francuske zapravo je na neki način značilo prekid njegovih aktivnosti na tom polju, jer se konkretan rad na terenu pri osvajanju utvrda smatrao nedostojnim jednog maršala. Vauban je stekao i titulu markiza (franc. Marquis de Vauban), a preminuo je u Parizu u dobi od 73 godine.


Komentari