Na današnji dan

Markiz de Lafayette – junak dvaju svjetova (1757.)

Dana 6. rujna 1757. rođen je Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier, markiz de Lafayette. Rodio se u dvorcu Chavaniac, smještenom u francuskoj povijesnoj pokrajini Auvergne. Taj se dvorac nalazi na području francuskog Središnjeg masiva, na tlu koje obiluje ugaslim vulkanima. Naselje u susjedstvu dvorca dobilo je kasnije u čast markizu naziv Chavaniac-Lafayette.

Markiz de Lafayette rodio se u jednoj od najstarijih i najuglednijih francuskih plemićkih obitelji.Jedan od njegovih srednjovjekovnih predaka, Gilbert Motier de La Fayette, bio je maršal Francuske i suborac znamenite svetice Ivane Orleanske još u 15. stoljeću. Markiz de Lafayette ostvario je neobično uspješnu vojnu karijeru na čak dva kontinenta – Sjevernoj Americi i Europi. Naime, još je kao mladić otputovao u novonastali SAD, gdje je postao bliskim suradnikom Georgea Washingtona i generalom američke vojske. Na tom se položaju proslavio do te mjere da je i danas smatran američkim nacionalnim junakom. Štoviše, jedna je od samo osam osoba koje su dobile titulu počasnog građanina SAD-a.

Kasnije se vratio u rodnu Francusku i odigrao u njoj značajnu ulogu tijekom Francuske revolucije, pokušavajući pronaći srednji put između revolucionara i konzervativaca. Postao je visokopozicioniranim generalom u francuskoj vojsci, no tada je došlo do njegovog pada. Niz je godina proveo kao zarobljenik po europskim zatvorima, a tijekom vladavine Napoleona Bonapartea vratio se u Francusku. Odbio je sudjelovati u Napoleonovoj vladi te je otad živio razmjerno povučeno u dvorcu La Grange-Bléneau, smještenom oko 40 kilometara jugoistočno od Pariza. Godine 1824. izvršio je obilazak svih tadašnjih 24 američkih saveznih država te je svugdje dočekan s oduševljenjem. Markiz je preminuo u prilično visokoj 77. godini u Parizu, 20. svibnja 1834. godine.

Komentari