Na današnji dan

Markiz d’Apcheir – organizator lova na zloglasnu Zvijer iz Gévaudana – 1798.

Kad je bio u 20. godini života, odlučio je markiz organizirati lov na Zvijer iz Gévaudana jer su žrtve na području oko njegovih posjeda bile izrazito brojne.

Dana 2. studenog 1798. godine umro je francuski markiz Jean-Joseph d’Apchier (Apcher). Slavnim je postao još u svojoj mladosti jer je organizirao lov na zloglasnu Zvijer iz Gévaudana (fr. la Bête du Gévaudan). Radilo se o zastrašujućoj pojavi koja je terorizirala okolicu Gévaudana u južnoj Francuskoj 1760-ih godina. Smrtno je stradalo više od 100 osoba, od kojih je većina bila izjedena. Markiz Jean-Joseph d’Apchier bio je u trenutku prvog napada Zvijeri iz Gévaudana 1764. godine 16-godišnji aristokrat iz lokalne zemljoposjedničke obitelji. Dobio je titulu  markiza od Apchiera, nazvanu po tamošnjem dvorcu. Potjecao je iz obitelji de Châteauneuf-Randon, a majka mu je bila sestra kardinala de La Rochefoucaulda. Godine 1767., kad je bio u 20. godini života, odlučio je markiz organizirati lov na spomenutu Zvijer iz Gévaudana jer su žrtve na području oko njegovih posjeda bile izrazito brojne. Angažirani su mnogi lovci, među kojima i iskusni lokalni lovac Jean Chastel. Konačno su uspjeli ubiti jednu veliku životinju, nakon čega su napadi prestali. Pretpostavlja se da je Zvijer iz Gévaudana bio natprosječno velik vuk ljudožder ili možda životinja nastala križanjem vuka i psa.

Nakon ubijanja Zvijeri iz Gévaudana markiz se posvetio vojnoj karijeri. Dosegao je čin maréchal de camp, što je bio najniži generalski čin u Francuskoj tijekom Starog režima (ne treba ga zamijeniti s mnogo višim činom feldmaršala u drugim državama). Markiz je preminuo tijekom Francuske revolucije, u dobi od 50 godina. Smrt ga je zadesila na današnji dan 1798. godine u inozemstvu – u gradu Barceloni – kamo je tijekom revolucije emigrirao.

Komentari