Na današnji dan

Markiz Cornwallis – britanski potkralj i vojskovođa na trima kontinentima – 1805.

Charles Cornwallis bio je visoki britanski vojni zapovjednik u trima vrlo udaljenim regijama (potkralj Indije, potkralj Irske i general u Sjevernoj Americi). 

Dana 5. listopada 1805. godine umro je britanski general Charles Cornwallis, jedan od najpoznatijih britanskih časnika iz Američkog rata za nezavisnost. Charles Cornwallis bio je aristokratskog podrijetla, sin lorda Cornwallisa i unuk lorda Townshenda. Njegov stric Frederick Cornwallis bio je nadbiskup Canterburyja (najviša crkvena funkcija u Anglikanskoj crkvi nakon kralja). Charlesova majka bila je nećakinja prvog britanskog premijera, Sir Roberta Walpolea.

Charles Cornwallis pohađao je Eton i Cambridge, a zatim se školovao za vojnog časnika. Godine 1762. naslijedio je očevu titulu Earl Cornwallis (titula earla u Engleskoj otprilike odgovara tituli grofa u ostatku Europe), čime je postao pravim lordom i članom gornjeg doma Britanskog parlamenta. Godine 1775. imenovan je generalom, a zatim je poslan u Sjevernu Ameriku, kako bi predvodio britanske trupe u Američkom ratu za nezavisnost. Nakon čak pet godina napornih bitaka, Cornwallis je na kraju izgubio i morao se predati Georgeu Washingtonu.

Unatoč porazu u SAD-u, karijera Charlesa Cornwallisa tj. lorda Cornwallisa doživjela je kasnije velik uspon. Bio je poslanik na dvoru pruskog kralja Fridrika Velikog, a 1786. godine postao je potkraljem Indije. Na tom je visokom kolonijalnom položaju ostao čak sedam godina, s time da je paralelno vršio i dužnost vrhovnog zapovjednika britanske vojske u Indiji. U Indiji je u više navrata ratovao s lokalnim vladarima, učvršćujući britansku kolonijalnu moć.


Cornwallis se iz Indije u domovinu Englesku vratio kao markiz Cornwallis, što je bila još viša titula od one earla (titula markiza druga je najviša aristokratska titula u Engleskoj nakon vojvodske). Markiz Cornwallis poslan je kasnije u Irsku kao potkralj i vrhovni zapovjednik tamošnje britanske vojske. U Irskoj je također sudjelovao u oružanim sukobima.

Dogodilo se, dakle, da je Cornwallis bio visoki britanski vojni zapovjednik u trima vrlo udaljenim regijama (potkralj Indije, potkralj Irske i general u Sjevernoj Americi). Pred kraj života opet su ga imenovali potkraljem Indije, tako da je u Indiji i umro. Smrt ga je zatekla na današnji dan u gradu Ghazipuru na obali Gangesa.

Komentari