Na današnji dan

Markgrof Vilim IX. od Montferrata – talijanski vladar i sin srpske princeze – 1486.

Markgrof Vilim IX. od Montferrata bio je sin Marije Branković, srpske princeze koja je bila kći despota Stefana Brankovića.

Dana 10. kolovoza 1486. godine rođen je markgrof Vilim IX. od Montferrata, pripadnik dinastije Paleologa. Ta je dinastija vukla podrijetlo iz Bizantskog Carstva, a u Italiji je stekla vlast nad markgrofovijom Montferrat još 1306. godine. U vrijeme Vilima IX. njegova je markgrofovija pokrivala područje između Milanskog vojvodstva i Savoje. Radilo se o teritoriju smještenom većim dijelom unutar trokuta Torino – Milano – Genova.

Osobito je zanimljivo da je markgrof Vilim IX. od Montferrata bio sin Marije Branković, srpske princeze. Ona je bila kći despota Stefana Brankovića, vladara Srpske Despotovine. Dakako, ženidbene veze markgrofova od Montferrata s pripadnicima srpskih vladarskih obitelji bila su povezane s njihovim zajedničkim bizantskim podrijetlom. Markgrof Vilim IX. od Montferrata vladao je u razdoblju talijanske renesanse. S bratom Vilima IX. – Ivanom Jurjem od Montferrata – izumrla je njihova obitelj u muškom koljenu, a Montferrat je zatim pripao obitelji Gonzaga, vladarima Mantove.

Komentari