Na današnji dan

Markgrof od Meissena – pretendent na nekadašnje kraljevsko prijestolje Saske – 1893.

Princ Friedrich Christian postao je glavom saske kraljevske kuće nakon očeve smrti. 

Dana 31. prosinca 1893. godine rođen je princ Friedrich Christian od Saske, čovjek koji bi postao saskim kraljem da ta monarhija nije ukinuta po završetku Prvog svjetskog rata. Naime, princ Friedrich Christian bio je sin i nasljednik posljednjeg vladajućeg saskog kralja Fridrika Augusta III., iz dinastije Wettin. Doduše, Friedrich Christian imao je starijeg brata Georga, koji je trebao naslijediti sasko prijestolje, no odrekao ga se da bi postao katoličkim svećenikom. Naime, princ Georg prvo se pridružio franjevcima, a kasnije je postao isusovcem (bio je protivnik nacizma u Hitlerovo vrijeme).

Princ Friedrich Christian postao je glavom saske kraljevske kuće nakon očeve smrti. Budući da je u međuvremenu kraljevstvo ukinuto, on nije bio kralj, nego je imao titulu markgrofa od Meissena. Tu titulu, nazvanu po povijesno važnom gradu Meissenu u Saskoj, kasnije su nosili svi pretendenti na sasko kraljevsko prijestolje.

Friedrich Christian od Saske rođen je u Dresdenu, saskom glavnom gradu. Oženio se princezom Elizabetom Helenom iz bogate kneževske obitelji Thurn und Taxis, kojoj je baka bila sestra popularne austrijske carice Sissi. Navodno je 1930-ih godina postojala ideja da Friedrich Christian postane kraljem Poljske, jer su pripadnici njegove saske dinastije tijekom povijesti često birani na tu funkciju. Ipak, to se nije dogodilo. Veći dio Drugog svjetskog rata proveo je markgrof od Meissena s obitelji u dvorcu Wachwitz kod Dresdena. Kasnije su se preselili u Švicarsku, u kojoj je Friedrich Christian i umro. Smrt ga je zatekla u švicarskom mjestu Samedan1968. godine, u 74. godini.


Komentari