Na današnji dan

Marija Valerija – najmlađe dijete cara Franje Josipa i carice Sissi – 1868.

Nadvojvotkinja Marija Valerija bila je, po svemu sudeći, najomiljenija kći svoje majke carice Sissi. U Zagrebu je po novorođenom djetetu dobila ime Ulica Marije Valerije koja je povezivala Trg bana Jelačića sa Zrinjevcem (danas je to Praška ulica).

Austrijska nadvojvotkinja Marija Valerija rođena je 22. veljače 1868. godine. Bila je najmlađa kći cara Franje Josipa i carice Sissi. Ukupno je Sissi rodila četvero djece, no prvo od njih – nadvojvotkinja Sofija – umrla je kao dijete od dvije godine. Nadalje, jedini sin carskog para – krunski princ Rudolf – stradao je u dobi od 30 godina u misterioznom incidentu kod Mayerlinga. Tako je Marija Valerija bila jedino dijete, uz svoju sestru Gizelu, koje je nadživjelo roditelje. Budući da su i Marija Valerija i Gizela bila žene, nisu mogle naslijediti prijestolje od svog oca Franje Josipa pa je kruna trebala pripasti nadvojvodi Franji Ferdinandu, a nakon njegovog ubojstva u Sarajevu dodijeljena je Karlu Habsburškom (posljednjem vladaru Austro-Ugarske).

Nadvojvotkinja Marija Valerija bila je, po svemu sudeći, najomiljenija kći svoje majke carice Sissi, što nije rijedak fenomen kad se radi o najmlađem djetetu. Zanimljivo je da je Sissi rodila Mariju Valeriju u Budimu, glavnom gradu Ugarske (Sissi je bila ujedno i ugarska kraljica). Rođena je čak oko deset godina nakon prethodnog caričinog djeteta – krunskog princa Rudolfa.

Austro-Ugarska je osnovana 1867. godine, a nadvojvotkinja Marija Valerija rodila se 1868. godine, upravo u doba kad je dogovarano sklapanje Hrvatsko-ugarske nagodbe. Prema novorođenoj nadvojvotkinji Mariji Valeriji imenovani su objekti diljem Austro-Ugarske. Tako je u Zagrebu po njoj dobila ime Ulica Marije Valerije koja je povezivala Trg bana Jelačića sa Zrinjevcem (danas je to Praška ulica). U Rijeci je postajao mol Marije Valerije, preko Dunava most Marije Valerije itd.

Marija Valerija udala se za svog rođaka nadvojvodu Franju Salvatora. Imali su čak desetero djece. Dodajmo da su i druga djeca carice Sissi imala potomke – nadvojvotkinja Gizela četvero djece, a nadvojvoda Rudolf jednu kćer. Premda Franju Josipa nije na prijestolju naslijedio sin, on i Sissi ostavili su za sobom velik broj potomaka. Marija Valerija umrla je 1924. godine u 57. godini.


Komentari