Na današnji dan

Marija Terezija zakinuta na izboru za cara – 1742.

Za cara je izabran Karlo Albert dinastije Wittelsbach nakon što je kruna više od 300 godina bila u rukama Habsburgovaca.

Izbori za cara Svetog Rimskog Carstva održani su u Frankfurtu 24. siječnja 1742. godine. Naime, to carstvo koje je obuhvaćalo prvenstveno njemačke zemlje bilo je ustrojeno kao izborna monarhija. Pravo na izbor cara imali su tzv. knezovi izbornici kojih je isprva bilo sedam, a do spomenute 1742. godine njihov se broj povećao na devet. Položaj kneza izbornika (njem. Kurfürst) smatran je najvišim položajem u Svetom Rimskom Carstvu nakon cara. Trojica od spomenutih devet knezova izbornika bili su iz crkvenog staleža. Bili su to knezovi-nadbiskupi Mainza, Triera i Kölna, izrazito bogatih nadbiskupija s velikim posjedima u Njemačkoj. Preostalih šest knezova izbornika bili su svjetovni knezovi, a bili su toliko moćni da su gotovo sva šestorica uspjela sebi pribaviti neku od kraljevskih titula izvan užeg njemačkog područja. Tako je knez izbornik Saske bio ujedno poljski kralj. Knez izbornik Brandenburga bio je ujedno pruski kralj (1742. godine bio je to poznati Fridrik II. Veliki). Nadalje, knez izbornik Hannovera bio je ujedno kralj Velike Britanije (1742. godine bio je to George II.), a knez izbornik Bavarske dokopao se titule kralja Češke.

Upravo je knez izbornik Bavarske navedenog dana izabran za cara Svetog Rimskog Carstva. Bio je to velik preokret jer se radilo o prvom slučaju u posljednjih više od 300 godina da za cara nije izabran netko iz obitelji Habsburg. Time je bila zakinuta Marija Terezija, koja je bila nasljednica dinastije Habsburg (njen otac bio je posljednji muški član te obitelji).

Izbornik Bavarske koji je izabran za cara zvao se Karlo Albert i pripadao je dinastiji Wittelsbach. Marija Terezija nije se predala: austrijske snage okupirale su Bavarsku i prisilile Karla Alberta na izgnanstvo u Frankfurt. Nakon njegove smrti, Marija Terezija isposlovala je da njen suprug – Karlo Lotarinški – bude izabran za novog cara Svetog Rimskog Carstva. Habsburško-Lotarinška dinastija zatim je vladala tim carstvom sve do njegova ukinuća 1806. godine.


piše: Dražen Krajcar

Komentari