Na današnji dan

Marija Terezija postala rimsko-njemačkom caricom (1745.)

Suprug austrijske nadvojvotkinje Marije Terezije, Franjo Stjepan Lotarinški, izabran je za cara Svetog Rimskog Carstva, tj. vladara Rimsko-Njemačkog Carstva 13. rujna 1745. godine. Marija Terezija, koja je otprije bila hrvatsko-ugarska vladarica i češka kraljica, postala je time caricom. Izbor Franje Stjepana Lotarinškog održan je u Frankfurtu na Majni, tradicionalnom mjestu za takve izbore u Njemačkoj. Sveto Rimsko Carstvo bilo je izborna monarhija u kojoj su cara birali izborni knezovi (njem. Kurfürsten).

Spomenute godine pravo glasa imalo je devet knezova-izbornika, od čega tri Crkvena i šest svjetovnih. Crkvene knezove-izbornike činili su: nadbiskup Mainza Johann Friedrich Karl von Ostein, nadbiskup Triera Franz Georg von Schönborn-Buchheim i nadbiskup Kölna Clemens August od Bavarske. Među šestoricom svjetovnih izbornih knezova bili su: Maximilian III. Joseph od Bavarske, Friedrich August od Saske (koji je u to vrijeme ujedno bio poljski kralj), Fridrik II. Veliki (koji je ujedno bio pruski kralj), Karl Theodor od Falačke, George II. od Hannovera (koji je ujedno bio britanski kralj) te spomenuta Marija Terezija, koja je pravo na glas imala kao kraljica Češke.

Za izbor Franje Stjepana bilo je dovoljno osigurati pet od devet glasova. Naposljetku su si Marija Terezija i njen suprug priskrbili sedam glasova. Među njima su bila spomenuta tri nadbiskupa, bavarski knez-izbornik, saski knez-izbornik (poljski kralj) i hannoveranski knez-izbornik (britanski kralj), a njima je pridodan i glas Marije Terezije kao češke kraljice.

Komentari