Na današnji dan

Marija od Ugarske, žena kojoj su suprug i brat zaredom bili hrvatski kraljevi – 1558.

Nakon smrti njenog supruga Ludovika II. Jagelovića kod Mohača, novim kraljem Ugarske i Hrvatske postao je Marijin brat, Ferdinand Habsburški.

Dana 18. listopada 1558. godine umrla je kraljica Marija od Ugarske, supruga tragično poginulog kralja Ludovika II. Jagelovića (taj je kralj poginuo u doba Bitke na Mohačkom polju 1526. godine i bio je posljednji Jagelović na hrvatskom i ugarskom prijestolju). Kraljica Marija rođenjem je pripadala znamenitoj dinastiji Habsburg. Naime, bila je sestra moćnog španjolskog kralja i rimsko-njemačkog cara Karla V., kao i sestra Ferdinanda Habsburškog – hrvatskog vladara iz dinastije Habsburg.

Marija od Ugarske rođena je 1505. godine u gradu Bruxellesu. Zanimljivo je da su je udali za Ludovika II. Jagelovića kad joj je bilo samo devet godina. Za kraljicu Ugarske i Hrvatske okrunio ju je zagrebački biskup Šimun Erdödy, a kasnije je okrunjena i za kraljicu Češke. Nakon smrti njenog supruga kod Mohača, novim kraljem Ugarske i Hrvatske postao je Marijin brat, spomenuti Ferdinand Habsburški. Godine 1531. postavio je Mariju njen stariji brat (car Karlo V.) za namjesnicu Nizozemske. Tako se dogodilo da je ona, kao kraljica-udovica Ugarske i Hrvatske, vladala Nizozemskom. Umrla je u Španjolskoj, u gradu Cigalesu kod Valladolida (nekoć je Valladolid bio čak i glavni grad Španjolske), u dobi od 53 godine.


Komentari