Na današnji dan

Marija od Modene – posljednja katolička kraljica u Velikoj Britaniji – 1718

Marija od Modene rođena je u Italiji u moćnoj obitelji d’Este. Postala je suprugom kralja Jamesa II. – posljednjeg katoličkog vladara u Velikoj Britaniji.

Dana 7. svibnja 1718. godine umrla je britanska kraljica Marija od Modene. Ona je osobito zanimljiva po tome što je bila posljednja britanska kraljica katoličke vjere. Naime, kraljica Marija od Modene bila je supruga kralja Jamesa II. – posljednjeg katoličkog kralja u Velikoj Britaniji. Dapače, ona je nadživjela svog supruga za gotovo 17 godina.

Marija od Modene rođena je u Italiji kao Maria Beatrice Anna Margherita Isabella d’Este. Otac joj je bio Alfonso IV. d’Este, vojvoda od Modene i Reggia. Obitelj d’Este imala je sjedište u vojvodskoj palači u Modeni, gdje je Marija i rođena, a njihova je država obuhvaćala jedan dio Italije, na području sjeverno od Toskane.

Zanimljivo je da je Marijina majka bila Laura Martinozzi, nećakinja znamenitog kardinala Mazarina (vodećeg francuskog državnika sredinom 17. stoljeća). Marija je, dakle, bila iz katoličke obitelji, a i osobno je bila pobožna katolkinja.

U većinski protestantskoj Velikoj Britaniji mnogi nisu bili zadovoljni kraljem Jamesom II. kao katolikom. Vrhunac nezadovoljstva nastao je kad je kraljica Marija svom suprugu rodila sina nasljednika. Izbila je tzv. Slavna revolucija (Glorious Revolution) iz 1688. godine, u kojoj su James II. i Marija svrgnuti. Otišli su u egzil u Francusku kod moćnog kralja Luja XIV. (poznat kao Kralj Sunce). Ondje im je Luj XIV. ustupio dvorac Saint-Germain-en-Laye (franc. Château de Saint-Germain-en-Laye) pokraj Pariza, u kojem su organizirali svoj izbjeglički dvor.


Nakon što joj je suprug umro, Marija je živjela u Francuskoj kao udovica još gotovo 17 godina. Nadživjela je čak i svog domaćina Luja XIV., a umrla je na današnji dan u spomenutom dvorcu Saint-Germain-en-Laye u 60. godini života. Njeni nasljednici bili su tzv. jakobitski pretendenti na britansko prijestolje (teoretski postoje i danas).

Komentari