Na današnji dan

Marija Medici – moćna francuska kraljica toskanskog podrijetla – 1575.

Za francuskog kralja Henrika IV. iz dinastije Bourbon udala se 1600. godine.

Dana 26. travnja 1575. godine rođena je Marija Medici, francuska kraljica i majka kralja Luja XIII. Marija se rodila u vladajućoj firentinskoj dinastiji Medici, bogatog bankarskog podrijetla. Otac joj je bio Franjo (Francesco) Medici, veliki vojvoda Toskane, a majka austrijska nadvojvotkinja Ivana (Johanna). Po tom je austrijskom podrijetlu Marija Medici bila unuka cara Svetog Rimskog Carstva i hrvatsko-ugarskog kralja Ferdinanda I. Habsburškog, a jedan joj je ujak bio nadvojvoda Karlo po kome je nazvan hrvatski grad Karlovac.

Marija se rodila u Firenzi, glavnom gradu Toskane, a za francuskog kralja Henrika IV. iz dinastije Bourbon udala se 1600. godine, kad joj je bilo 25 godina (mladoženja je bio 22 godine stariji od nje). Kraljicom-udovicom postala je Marija u dobi od samo 35 godina, zbog rane i neočekivane smrti kralja Henrika IV. (taj je francuski kralj ubijen u atentatu). U ime svog maloljetnog sina vladala je zatim Marija Francuska kao namjesnica (regentkinja) sedam godina, tijekom kojeg su razdoblja veliku ulogu u francuskoj politici imali njeni talijanski savjetnici.

Kralj Luj XIII. na kraju se osamostalio, a Marija je preminula 1642. godine, u dobi od 67 godina. Smrt ju je zatekla u njemačkom gradu Kölnu, gdje je bila na proputovanju tijekom samonametnutog izgnanstva iz Francuske.


Komentari